Skip to main content

Terreinbeheerders en natuurorganisaties

Samenwerken aan mooie natuurgebieden en andere terreinen.

Rijnland werkt iedere dag aan droge voeten en voldoende zoet en schoon water, beide belangrijk voor natuurgebieden en andere terreinen. Denk aan het waterpeil, genoeg water voor bijzondere planten. Maar ook schoon water met genoeg gradiënten in de oevers zodat vissen, kikkers, libellen en bijen zich er thuis voelen. Naast circulair en duurzaam werken hebben we een actieplan voor biodiversiteit.

Samen met u hebben we de afgelopen jaren successen geboekt. Dat zien we terug in de plassen bij Nieuwkoop en Reeuwijk. En met de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder hebben we niet alleen een piekberging gemaakt, maar ook een nieuw natuurgebied waar het al meteen wemelde van de vogels. In de duinen maken we ruimte voor natuur en sleuven in de zeereep, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Het is soms ook nog experimenteren. Natuurherstel is een zaak van lange adem en meerdere maatregelen uitproberen. Droogte, als gevolg van klimaatverandering, betekent ook anders kijken naar het waterbeheer dan zoals we dat al eeuwen gewend zijn. Samen optrekken en kennis delen zijn hierbij niet alleen sleutelwoorden, maar vooral werkwoorden.

Wilt u slim door het waterbeheerprogramma heen, lees dan meer via onderstaande links: