De behoefte aan recreatie wordt steeds groter. Rijnland staat hier positief tegenover. Immers, door bij te dragen aan recreatie op en rond het water (‘recreatief medegebruik’) wordt ons waterschap zichtbaar voor de samenleving. Ook biedt dit kansen de beleving van water te vergroten. Rijnland kan recreatie op allerlei manieren stimuleren. Bijvoorbeeld door dijken onderdeel te laten zijn van wandelroutenetwerken, door ruimte te geven aan vaarroutes of door informatieborden en bankjes te plaatsen. We doen dit in samenspraak met andere overheden en belangenorganisaties die vaak ook medefinancier zijn.
Afweging en afspraken recreatie
Meer recreatie op en rond het water mag de waterkwaliteitsdoelen natuurlijk niet in de weg staan. We maken dus een goede afweging waar uitbreiding van recreatie mogelijk is. Ook maken we maatwerkafspraken. Bijvoorbeeld over zonering van functies. We benutten onze contacten voor overleg over vermindering van de watervervuiling (toiletlozing, plastics). bankjes te plaatsen. We doen dit in samenspraak met andere overheden en belangenorganisaties die vaak ook medefinancier zijn.
Vaarwegbeheer
Rijnland is vaarwegbeheerder op een deel van de doorgaande recreatieve scheepvaartroutes. In die rol is Rijnland verantwoordelijk voor het op diepte houden van doorgaande scheepvaartroutes voor recreatievaartuigen, en voor bediening en instandhouding van de sluizen in deze wateren. Dit doen wij in opdracht van de provincie. Op sommige vaarwateren is Rijnland ook verantwoordelijk voor het nautisch beheer: de zorg voor vlot en veilig scheepvaartverkeer. Dat doen we door toezicht en plaatsing van verkeersborden. Doordat het steeds drukker wordt op het water, is extra toezicht noodzakelijk. Rijnland werkt hiervoor met andere toezichthouders, zoals de waterpolitie, gemeenten en de provincies.
De provincies zijn verantwoordelijk voor het vaarwegbeheer van de beroepsvaarwegen. Voor lokale beroepsvaarwegen geldt dat de gemeenten dit regelen; de provincie heeft hiervoor geen officiële vaarwegbeheerders aangewezen.
Afspraken vaarwegbeheer
De provincies willen met waterschappen, gemeenten en recreatieschappen graag afspraken maken over het vaarweg- en nautisch beheer. Wij werken daar graag aan mee. Voor Rijnland zijn deze 2 punten belangrijk:
- heldere afspraken maken over de uitvoering van het lokale vaarwegbeheer, een taak van de gemeenten;
- discussie over de vraag: is nautisch beheer wel een taak die past bij de waterschappen?
Dit omdat deze taak meer te maken heeft met handhaving van de openbare orde dan met onze kerntaak 'droge voeten, schoon water'.
Maatschappelijke betrokkenheid
Rijnland bewaakt en meet de waterkwaliteit, maar komt menskracht tekort voor de kleine wateren zoals sloten en vennetjes. Door het grote publiek te vragen bij te dragen aan het verzamelen van metingen, vergroten we het waterbewustzijn en zorgen we ervoor dat meer inwoners betrokken zijn bij waterkwaliteit. We tonen onze maatschappelijke betrokkenheid door bij te dragen aan burgerinitiatieven, waaronder Citizen science. Ook maken we duidelijk wat het effect is van de waterkwaliteitsmaatregelen.
Proactief
Schoon en voldoende water is een belangrijk thema bij de inrichting van en de economische activiteit in ons werkgebied. Duurzaamheid staat voorop en de ruimtelijke ordening en economie moeten passen bij de mogelijkheden van het watersysteem. Alleen dan is er ook in de toekomst voldoende én schoon en gezond water. Rijnland stelt zich proactief op om dit te bereiken. We maken we afspraken met gebiedspartijen en oefenen invloed uit in onze netwerken. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de programma’s voor klimaatverandering en verstedelijking (Convenant Zuid-Holland, MRA), waarvan goede ecologische inrichting en verminderen van watervervuiling onderdeel zijn, en in de Strategische Agenda’s met de gemeenten.
Lees meer over andere onderwerpen: